Despre noi

Regiunea

Podgoria Dragasani in Oltenia se afla – datorita conditiilor geologice si climatice favorabile – intre cele mai traditionale si importante centre viti-vinicole ale tarii.

Dealurile podgoriei, asemanatoare regiunii Toscana, cu expozitia pantelor in toate directiile, sunt compuse din soluri argilo-lutuoase si brun roscat de padure – asa zise soluri reci – pe straturi de nisip, care apar uneori si la suprafata. Asadar regiunea se preteaza fie pentru soiuri albe – preferabil pe pante cu expozitia nordica sau estica – fie pentru soiuri rosi precum si albe aromatizate – de preferat pe expozitii sudici si vestici.

Climatul este temperat continental, temperaturile scazand in iarna pana la – 20°C, si ridicandu-se in vara peste 40°C. Precipitatiile se concentreaza – la o medie de 500 l/m˛ pe an – in primavara si toamna.

Istoria

Familia princiara Stirbey, aparind in documente din secolul XV, de origine din Valahia, a dat amprenta sa prin mai multe generatii dezvoltarii politice si economice a tarii.

Astfel, sub Domnitorul Barbu Stirbey (1795 – 1869) Tara Romaneasca se transforma – dupa revolutia din 1848 – dintr-un stat bazat pe agricultura si feudalism, subordonat imperiului ottoman, intr-un stat national independent, cu primele intreprinderi industriale, cu un sistem scolar modern si o retea de drumuri si de comunicatie moderna.

Nepotul domnitorului, Printul Barbu Alexandru Stirbey (1873 – 1946) era una din cele mai importante personalitati al Romaniei in prima jumatate a secolului XX. Influenta Printului Stirbey se arata in politica – Barbu Stirbey era consilierul principal al regilor Carol I si Ferdinand – precum si in economie – era administrator al Domeniilor Coroanei si presedintele ale mai multor intreprinderi industriale si bancare.

De la inceput a ridicat nivelul economic al propriilor mosii prin investitii in prelucrarea produselor agricole. La Buftea a infiintat prima fabrica de conserve din tara. In pivnita imensa sub Palatul Stirbey din Bucuresti se invecheau vinurile din domeniile familiei situate in Moldova si Valahia, inainte sa fie distribuite in tara si in toata Europa.

La inceputul secolului XX, dupa distrugerea viilor prin filoxera, Printul Barbu Stirbey era proprietarul celei mai mari pepiniere din tara, cu ponderea principala pe altoirea soiurilor autohtone, amenintate de raspandirea soiurilor internationale din strainatate.

Printesa Maria Stirbey mostenea in 1946 de la tatal ei domeniile viticole din Dragasani. Dupa nationalizarea in 1949 au fost preluate de IAS Dragasani. In 2001 viile si crama au fost restituite mostenitorilor. Baroana Ileana Kripp ca nepoata Printesei Stirbey, cu dorinta sa renasca aceasta traditie a familiei, impreuna cu sotul ei a renovat viile si redotat crama cu tehnologia moderna, cu scopul de a oferi clientilor vinuri de inalta calitate din Domeniile Stirbey din Dragasani.

Domeniile

Domeniile Stirbey din Dragasani s-au renascut in dimensiunile sale istorice:

  • 30 ha teren, din care 20 ha vii, amplasate pe Dealul Oltului, la o inaltime de  260-340 m, cu expozitia sudica, vestica si nord-estica, pe soluri argiloase si nisipoase.
  • Crama din anii 1920, renovata in 2003, dimensionata si conform criteriilor moderne pentru prelucrarea productiei din 20 ha de vie.
  • Casa de locuit si birouri.

Dupa 2001 au fost replantate 8 ha de vie, din care 4 ha cu Cabernet Sauvignon, Novac si Negru de Dragasani, 2 ha cu Merlot si 2 ha cu Sauvignon Blanc. Restul suprafetelor este plantat cu soiurile autohtone Cramposie Selectionata, Feteasca Regala si Tamaioasa Romaneasca.

In 2003 s-a renovat crama, dotand-o cu cu cisterne noi din inox, o presa pneumatica, filtre si pompe moderne, precum si o mica linie de imbuteliere semiautomatizata. Scopul acestei investitie era crearea conditiilor necesare pentru o vinificatie moderna, dar in acelasi moment naturala.

Astazi domeniile se compun din urmatoarele vii:

Via Stirbey 4 ha, expozitia vestica si sud-vestica, plantata in 2003 cu 2 ha Sauvignon Blanc si 2 ha Merlot
Via Bibescu 4 ha, expozitia sudica si estica, plantata in 2002 cu 3 ha Cabernet Sauvignon si 1 ha Novac si Negru de Dragasani
Via Bengescu 5 ha, expozitia estica, plantata cu Cramposie Selectionata in varstea de ca. 23 ani
Via Tiberie /sud 3 ha, expozitia sudica, plantata cu Tamaioasa Romaneasca (ca. 25 ani)
Via Tiberie / nord 3 ha, expozitia nordica si nord-estica, plantata cu Feteasca Regala si Cramposie Selectionata (ca. 25 ani)